Tankar och reflektioner

November 2023

November har bjudit på stor variation. Ena dagen solig och vacker, nästa regn och blåst och den tredje många minusgrader som biter i kinderna.

För mig personligen har november varit stressig. När jag ser tillbaka på månaden har jag lite svårt att se varför jag känt så men jag tror framför allt att jag varit trött i huvudet och haft svårt att orka tänka positiva tankar, vilket jag jobbar hårt med att alltid försöka göra.

Nu är snart adventstiden här. Jag älskar advent och jul! Jag har faktiskt redan haft adventspyntet uppe några dagar och det ger en sådan mysig känsla i kroppen.

Vi har haft diskussionen i år om julstädning. I min familj har vi alltid julstädat och det är något jag också fortsatt med. Min man menar att det är onödigt och förlegat. Jag menar att någon gång per år bör man göra en ordentlig rengöring av huset (eller lägenhet) där man torkar i skåp och lådor och alla möjliga skrymslen. Men det måste ju inte vara kopplat till julen.

Så när är då bästa tiden att storstäda? På våren finns kanske en större möjlighet att vädra och hänga ut sängkläder, mattor m.m. Men då börjar ju också arbetet med trädgården. På sommaren vill man ju vara ute så mycket som möjligt, inte vara inne och städa. På vintern skulle det ju kunna funka men för mig känns nog senhösten som bästa tiden ändå. Man ska heller inte glömma den oerhört sköna känslan när man har ett riktigt rent hem och man tar fram adventspyntet. Den känslan är obeskrivligt härlig.

Så nu ser jag framför mig en skön tid med massor av tända ljus, härliga juldofter, glögg, och mycket stickning i mitt rena hus.

Jag hoppas du får möjlighet att njuta av denna fina tid och att vi alla kan hålla julstressen på avstånd.

Varma kramar Annelie

Oktober 2023

Nu är hösten här. I Skrivande stund regnar det och vinden sliter i de få löv som fortfarande sitter på träden, kämpandes för att få vara med en liten stund till. De sista tranorna har lämnat oss ensamma kvar för att bege sig söder ut, där solen värmer deras vackra fjäderdräkt.

Oktober är en av årets vackraste månader enligt mig. När lönnen, vidvinet och rönnen får sina röda blad, när boken fortfarande har några gröna blad men de flesta har fått ge vika för åldrandet, när ormbunkarna har blivit vackert bruna. Den färgprakt som oktober bjuder på är oslagbar.

Själv märker jag en skiftning i vilka färger jag vill ha runt mig även inomhus och på kläder, vilka garner jag vill sticka i. Jag tror många känner igen sig i detta. När våren närmar sig vill man omge sig med ljusa ”våriga” färger. Men nu när mörkret sänker sig över oss vill vi ha varma toner i brunt, gult, orange och grått.

Det är nu vår hobby (eller livsstil) får fullt utlopp. Att tända några ljus, ha något varmt att dricka, lägga en mysig filt över benen och bara få koncentrera sig på sin stickning. Vi hör hur det smattrar på fönsterbläcket, hur vinden viner kring knutarna, men inne är det varmt och gott. Både i själ och hjärta.

För visst värmer en stickning även hjärtat. Visst känns det extra att få ge sig själv den tiden att skapa något med våra händer. Att få sticka in vår kärlek i ett plagg som vi antingen själva behåller eller vill ge till någon vi håller om. Jag hoppas alla som ta emot ett hemstickat plagg förstår hur mycket det är dom får. Det är inte bara ett plagg som vilket som helst. Det är ovillkorlig kärlek.

Nu är det några dagar kvar innan november tar vid. Jag tänker att jag ska skriva lite tankar och reflektioner för varje månad framåt. Jag hoppas du kommer att gilla det.

Nu vill jag att du njuter av hösten. Ge dig själv tid för det du tycker om och ta hand om dig.

Varma kramar Annelie