Tankar och reflektioner

Januari 2024

Januari har bjudit på kyla i hela vårt avlånga land. En riktig vinter, när allt får vila. Snön har gnistrat så vackert i solen. Kung Bore har nypt i kinder och näsa. Precis så som vintern ska vara här uppe i norr.

När året börjar om tycker jag alltid det känns som en nystart. Dags att lämna det gamla bakom sig och blicka framåt. Vad ska året bjuda på? Vad vill jag förändra. Nyårslöften tror jag inte är en bra grej. Vi behöver inte sätta mer press på oss själva men att reflektera och fundera på hur man vill utvecklas under året som ligger framför oss tror jag är nyttigt. Är det något jag vill lära mig mer om? Vill jag lägga mer eller mindre tid på något? Vilken väg ska jag gå för att komma dit jag vill?

Själv vill jag försöka vara mer i nuet. Inte planera framåt så mycket utan lära mig att uppskatta det som händer just nu.

Jag vill också utmana mig lite mer när det gäller stickning och att skriva mönster. Jag vill blanda olika tekniker och material. Jag har faktiskt redan börjat med att för första gången sticka Brioche eller patentstickning som det heter på svenska. Det är superkul och blir så snyggt.

Har du några mål för 2024? Har du något du vill lära dig mer om? Något du velat göra länge men alltid skjutit på framtiden? Året 2024 är kanske då du faktiskt tar tag i detta. Året 2024 kanske är året du kommer att minnas som året du hittade dig själv och uppfyllde dina drömmar.

Ta hand om dig!

Varma kramar Annelie

December 2023

Så mörk är natten i midvintertid…

När jag skriver detta är det två dagar kvar till vintersolståndet. Här på norra halvklotet inträffar det i år den 22 december kl 04,27. Det är då solen befinner sig längst bort från oss. Detta kallas även ”Dödens port”. Solen är det som ger liv till vår planet och under vintersolståndet ses det som om solen dör, därav namnet. Nu är vi inte längre på väg mot mörkret. Vi är mitt i det.

Men kl 04,28 föds solen igen och ett nytt varv börjar. En ny start. Nu är vi på väg mot ljuset. Vi firar under julen Jesus födelse, men är detta en efterkonstruktion? Är det solen som är det gudomliga barnet? Är det solens födelse vi egentligen firar? Man tror att firandet av vintersolståndet har ersatts av både jul och nyår.

Julen upplevs ofta som stressig men jag tycker det är klokt i lugn och ro och reflektera. Tänka tillbaka på året som gått, vara tacksam över det man fått vara med om, men också blicka framåt. Vad hoppas man att solens varv ska föra med sig denna gång? Känna glädje över att få vara med om en ny solfödelse.

Jag tycker det alltid är viktigt att vara ute i naturen. Känna och observera skiftningarna mellan årstider. Just nu är skuggorna väldigt långa om dagen. Om kvällen har vi möjlighet att se stjärnorna klart. Vi kan se långt in i oändligheten och förundras och beundra detta mirakel.

Jag hoppas att du som läser detta har möjlighet att fira vintersolståndet lite extra i år genom att just gå ut och beundra vår vackra planet men också tända lite ljus inne om kvällen och reflektera lite extra.

Jag önskar er alla en riktigt God Jul och ett Gott Nytt År!

Varma Kramar Annelie

November 2023

November har bjudit på stor variation. Ena dagen solig och vacker, nästa regn och blåst och den tredje många minusgrader som biter i kinderna.

För mig personligen har november varit stressig. När jag ser tillbaka på månaden har jag lite svårt att se varför jag känt så men jag tror framför allt att jag varit trött i huvudet och haft svårt att orka tänka positiva tankar, vilket jag jobbar hårt med att alltid försöka göra.

Nu är snart adventstiden här. Jag älskar advent och jul! Jag har faktiskt redan haft adventspyntet uppe några dagar och det ger en sådan mysig känsla i kroppen.

Vi har haft diskussionen i år om julstädning. I min familj har vi alltid julstädat och det är något jag också fortsatt med. Min man menar att det är onödigt och förlegat. Jag menar att någon gång per år bör man göra en ordentlig rengöring av huset (eller lägenhet) där man torkar i skåp och lådor och alla möjliga skrymslen. Men det måste ju inte vara kopplat till julen.

Så när är då bästa tiden att storstäda? På våren finns kanske en större möjlighet att vädra och hänga ut sängkläder, mattor m.m. Men då börjar ju också arbetet med trädgården. På sommaren vill man ju vara ute så mycket som möjligt, inte vara inne och städa. På vintern skulle det ju kunna funka men för mig känns nog senhösten som bästa tiden ändå. Man ska heller inte glömma den oerhört sköna känslan när man har ett riktigt rent hem och man tar fram adventspyntet. Den känslan är obeskrivligt härlig.

Så nu ser jag framför mig en skön tid med massor av tända ljus, härliga juldofter, glögg, och mycket stickning i mitt rena hus.

Jag hoppas du får möjlighet att njuta av denna fina tid och att vi alla kan hålla julstressen på avstånd.

Varma kramar Annelie

Oktober 2023

Nu är hösten här. I Skrivande stund regnar det och vinden sliter i de få löv som fortfarande sitter på träden, kämpandes för att få vara med en liten stund till. De sista tranorna har lämnat oss ensamma kvar för att bege sig söder ut, där solen värmer deras vackra fjäderdräkt.

Oktober är en av årets vackraste månader enligt mig. När lönnen, vidvinet och rönnen får sina röda blad, när boken fortfarande har några gröna blad men de flesta har fått ge vika för åldrandet, när ormbunkarna har blivit vackert bruna. Den färgprakt som oktober bjuder på är oslagbar.

Själv märker jag en skiftning i vilka färger jag vill ha runt mig även inomhus och på kläder, vilka garner jag vill sticka i. Jag tror många känner igen sig i detta. När våren närmar sig vill man omge sig med ljusa ”våriga” färger. Men nu när mörkret sänker sig över oss vill vi ha varma toner i brunt, gult, orange och grått.

Det är nu vår hobby (eller livsstil) får fullt utlopp. Att tända några ljus, ha något varmt att dricka, lägga en mysig filt över benen och bara få koncentrera sig på sin stickning. Vi hör hur det smattrar på fönsterbläcket, hur vinden viner kring knutarna, men inne är det varmt och gott. Både i själ och hjärta.

För visst värmer en stickning även hjärtat. Visst känns det extra att få ge sig själv den tiden att skapa något med våra händer. Att få sticka in vår kärlek i ett plagg som vi antingen själva behåller eller vill ge till någon vi håller om. Jag hoppas alla som ta emot ett hemstickat plagg förstår hur mycket det är dom får. Det är inte bara ett plagg som vilket som helst. Det är ovillkorlig kärlek.

Nu är det några dagar kvar innan november tar vid. Jag tänker att jag ska skriva lite tankar och reflektioner för varje månad framåt. Jag hoppas du kommer att gilla det.

Nu vill jag att du njuter av hösten. Ge dig själv tid för det du tycker om och ta hand om dig.

Varma kramar Annelie